[/quote]MikołajCz pisze: Ok - osiągnąłem z RO TWw=5*. A co z pH aby mieć ok. 6,5* ?
twój filtr Ro produkuje wodę o tww 5?
pH 6.5 bez dodatku CO2 niemożliwe. zejdź jeszcze niżej z tww.
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
nie, nie, nie - pewne tematy, na które ktoś liczy, że mu pomogą, nie można brać z przymruzeniem oka.Niektóre posty, pomiary, dane bierz z przymróżeniem oka![]()
Te moje szczególnie
Mikołaju, musisz zdać sobie sprawę że z ph nie zejdziesz poniżej 7 kiedy będziesz miał tww>0. Tww to jest właśnie tzw bufor, skuteczna zapora stworzona przez naturę w celu przeciwstawiania się kwaśnieniu wody. Kiedy dodajesz kwas do wody, zachodzi w niej reakcja (tu doczytaj) której konsekwencją jest spadek tww. Pierwszym zjawiskiem po dodaniu kwasu będzie spadek ph; czasami grubo poniżej 7. Nie sugeruj się tym ponieważ jest to tylko chwilowy spadek ph (chyba że akurat odmierzyłeś taką ilość kwasu iż trafiłeś w dziesiątkę). Jeżeli przez dodanie np HCL (najlepiej rozcieńczony z ro 1/3) nastąpi jednak zbicie tww do zera, to każde następne dodanie kwasu, nawet w najmniejszych ilościach spowoduje drastyczny spadek ph. Moim zdaniem powinieneś sobie przygotować zbiornik np 100 litrowy i w nim potrenować. Będziesz wiedział ile kwasu masz dodać na 100 l wody i przy jakich proporcjach RO/KRAN otrzymujesz najlepsze parametry wody.Ok - osiągnąłem z RO TWw=5*. A co z pH aby mieć ok. 6,5* ?
... no to nie do końca tak jest. Woda kranowa po przejściu przez filtr Ro nie posiada tww=o. Gdyby tak było to proporcje przy two=30 byłyby takie jak powyżej. Generalnie two wychodzące z RO ma ok 4-7. Jest to oczywiście ściśle zależne od tego co mamy w kranie. U Ciebie tak będzie. Przy tww=30 musisz mieszać RO+KRAN w proporcjach co najmniej 5/1 aby uzyskać two mniejsze lub równe 10.W bardzo prosty sposób:
mieszasz swoją kranówę z RO w proporcjach: 1:3
otrzymujesz TwO=10
Ciekawostkajociak pisze:...Generalnie two wychodzące z RO ma ok 4-7. Jest to oczywiście ściśle zależne od tego co mamy w kranie. ....
Woda wcześniej przygotowana w akwarium sterylnym, świeża o następujących parametrach:
- temperatura 28 stopni (bez dbania o + - 1 stopień jak w innych metodach)
- pH 6,5-6,8 (poniżej 7)
- twardość poniżej 10 (4-10)
- woda bez różnych dodatków firmowych (kran 100% bez wszelkiego rodzaju polepszaczy, nawozów itp.)
Jak widać przygotowanie wody nie jest jakimkolwiek utrudnieniem bo 95% posiadaczy dyskowców taką w akwarium ma.
Nie jest tak i nie jest to wina membrany. Tu na forum licznie się już na ten temat wypowiadano. W większości przypadków wyzerowanie two jest możliwe poprzez dalsze jej zmiękczanie przez żywice anionitowe i kationitowe. Są od tego wyjątki. Posiadacze bardzo miękkich wód z dolnej części kraju wiedzą o co chodzi. Tam RO nie jest potrzebne a jeśli już ktoś je tam używa to wtedy właśnie moja teoria mija się z prawdąMoim zdaniem zależne jest ściśle od membrany RO, a nie od tego co w kranie leci.
MikołajCz pisze:Tomek i Paweł - dzieki bardzo za wyczerpujące odpowiedzi.super
Dzieki mnie, zasady poznał tez ktoś inny. Ogólnie to wszystko wiem, ale będąc upierdliwy do końca ten cyt. pozostawiam juz bez komentarzaWoda wcześniej przygotowana w akwarium sterylnym, świeża o następujących parametrach:
- temperatura 28 stopni (bez dbania o + - 1 stopień jak w innych metodach)
- pH 6,5-6,8 (poniżej 7)
- twardość poniżej 10 (4-10)
- woda bez różnych dodatków firmowych (kran 100% bez wszelkiego rodzaju polepszaczy, nawozów itp.)
Jak widać przygotowanie wody nie jest jakimkolwiek utrudnieniem bo 95% posiadaczy dyskowców taką w akwarium ma.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości