Parametry wody.

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 18 gru 2007, 19:51

MikołajCz pisze: Ok - osiągnąłem z RO TWw=5*. A co z pH aby mieć ok. 6,5* ?
[/quote]
twój filtr Ro produkuje wodę o tww 5?
pH 6.5 bez dodatku CO2 niemożliwe. zejdź jeszcze niżej z tww.

MikołajCz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 18 gru 2007, 20:02

Nie, Sławek nie zrozumiałeś mnie. Ciągnąłem twój wątek dalej, że mam RO o parametrach TWw=0, pH=ok.6,5 i teraz wg. twojej recepty dodaje Praisa, utwardzam do tego upierdliwego TWw=5*, tylko, że po odczekaniu-natlenianiu 3 godzin, pH spada do 6,8 lub 6,9 lub 7,0.
Tu sądzę, że wszystko jest normalnie - TYLKO nie rozumiem skąd można mieć 6,5 ?

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 18 gru 2007, 20:11

ok przepraszam. rozumiem że woda nie jest jeszcze w akwarium tylko w baniaku. w akwarium będzie inaczej chociaż nie wiem dlaczego ''musisz'' mieć tww5 - na to nie muszę mieć odpowiedzi ;).
w ''żywym'' akwarium zawsze coś gnije, oddycha i będzie miało wpływ na spadek tww.
pozdr.

MikołajCz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 18 gru 2007, 20:32

Nie, nie upieram się , ze muszę mieć takie parametry, ale jeżeli ktoś radzi, że podstawą leczenia - sa takie parametry wody, no to takie.
Tomek napisał
Niektóre posty, pomiary, dane bierz z przymróżeniem oka :?
Te moje szczególnie
nie, nie, nie - pewne tematy, na które ktoś liczy, że mu pomogą, nie można brać z przymruzeniem oka.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 18 gru 2007, 20:50

Tamten post, na który się powołujesz Mikołaj, nie podawał TWW 5, to Twoja interpretacja, tam pisało o twardości i pewnie chodziło o ogólną.
Ale drąż i pytaj, najlepiej tego kto to pisał, bo ciekawość i dociekliwość to klucz do wiedzy.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 18 gru 2007, 21:18

Ok - osiągnąłem z RO TWw=5*. A co z pH aby mieć ok. 6,5* ?
Mikołaju, musisz zdać sobie sprawę że z ph nie zejdziesz poniżej 7 kiedy będziesz miał tww>0. Tww to jest właśnie tzw bufor, skuteczna zapora stworzona przez naturę w celu przeciwstawiania się kwaśnieniu wody. Kiedy dodajesz kwas do wody, zachodzi w niej reakcja (tu doczytaj) której konsekwencją jest spadek tww. Pierwszym zjawiskiem po dodaniu kwasu będzie spadek ph; czasami grubo poniżej 7. Nie sugeruj się tym ponieważ jest to tylko chwilowy spadek ph (chyba że akurat odmierzyłeś taką ilość kwasu iż trafiłeś w dziesiątkę). Jeżeli przez dodanie np HCL (najlepiej rozcieńczony z ro 1/3) nastąpi jednak zbicie tww do zera, to każde następne dodanie kwasu, nawet w najmniejszych ilościach spowoduje drastyczny spadek ph. Moim zdaniem powinieneś sobie przygotować zbiornik np 100 litrowy i w nim potrenować. Będziesz wiedział ile kwasu masz dodać na 100 l wody i przy jakich proporcjach RO/KRAN otrzymujesz najlepsze parametry wody.
W bardzo prosty sposób:
mieszasz swoją kranówę z RO w proporcjach: 1:3
otrzymujesz TwO=10
... no to nie do końca tak jest. Woda kranowa po przejściu przez filtr Ro nie posiada tww=o. Gdyby tak było to proporcje przy two=30 byłyby takie jak powyżej. Generalnie two wychodzące z RO ma ok 4-7. Jest to oczywiście ściśle zależne od tego co mamy w kranie. U Ciebie tak będzie. Przy tww=30 musisz mieszać RO+KRAN w proporcjach co najmniej 5/1 aby uzyskać two mniejsze lub równe 10.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 18 gru 2007, 21:49

jociak pisze:
...Generalnie two wychodzące z RO ma ok 4-7. Jest to oczywiście ściśle zależne od tego co mamy w kranie. ....
Ciekawostka :shock:
Masz walniętą membranę chyba, bo u mnie TWO z RO jest bliskie 0, dla testów nawet idealne 0.
Moim zdaniem zależne jest ściśle od membrany RO, a nie od tego co w kranie leci.

MikołajCz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 18 gru 2007, 21:56

Tomek i Paweł - dzieki bardzo za wyczerpujące odpowiedzi.super
Dzieki mnie, zasady poznał tez ktoś inny. Ogólnie to wszystko wiem, ale będąc upierdliwy do końca ten cyt. pozostawiam juz bez komentarza
Woda wcześniej przygotowana w akwarium sterylnym, świeża o następujących parametrach:
- temperatura 28 stopni (bez dbania o + - 1 stopień jak w innych metodach)
- pH 6,5-6,8 (poniżej 7)
- twardość poniżej 10 (4-10)
- woda bez różnych dodatków firmowych (kran 100% bez wszelkiego rodzaju polepszaczy, nawozów itp.)
Jak widać przygotowanie wody nie jest jakimkolwiek utrudnieniem bo 95% posiadaczy dyskowców taką w akwarium ma.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 18 gru 2007, 22:09

Moim zdaniem zależne jest ściśle od membrany RO, a nie od tego co w kranie leci.
Nie jest tak i nie jest to wina membrany. Tu na forum licznie się już na ten temat wypowiadano. W większości przypadków wyzerowanie two jest możliwe poprzez dalsze jej zmiękczanie przez żywice anionitowe i kationitowe. Są od tego wyjątki. Posiadacze bardzo miękkich wód z dolnej części kraju wiedzą o co chodzi. Tam RO nie jest potrzebne a jeśli już ktoś je tam używa to wtedy właśnie moja teoria mija się z prawdą :wink: . Dlatego piszę " w większości przypadków" a nie ZAWSZE... taka ciekawostka

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 18 gru 2007, 22:10

_TOM_ pisze:Niektóre posty, pomiary, dane bierz z przymróżeniem oka :wink:

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 19 gru 2007, 11:57

MikołajCz pisze:Tomek i Paweł - dzieki bardzo za wyczerpujące odpowiedzi.super
Dzieki mnie, zasady poznał tez ktoś inny. Ogólnie to wszystko wiem, ale będąc upierdliwy do końca ten cyt. pozostawiam juz bez komentarza
Woda wcześniej przygotowana w akwarium sterylnym, świeża o następujących parametrach:
- temperatura 28 stopni (bez dbania o + - 1 stopień jak w innych metodach)
- pH 6,5-6,8 (poniżej 7)
- twardość poniżej 10 (4-10)
- woda bez różnych dodatków firmowych (kran 100% bez wszelkiego rodzaju polepszaczy, nawozów itp.)
Jak widać przygotowanie wody nie jest jakimkolwiek utrudnieniem bo 95% posiadaczy dyskowców taką w akwarium ma.

A co Ci się w tym nie zgadza??

MikołajCz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 19 gru 2007, 15:13

widzę, ze parametry pH =6,5 przy twardości 5 , każdy uzyskuje i je posiada /temat dość stary/, to z przymrużeniem oka - ja też takie parametry juz mam.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 19 gru 2007, 22:03

Przy twardości ogólnej oczywiście. Bo przy węglanowej 5 to nie masz szans.

michal_b
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: michal_b » 21 sty 2008, 19:05

Zgodził bym się ze Sławomirem.Ja podmieniam wodę co cztery dni na samo ro i dosypuje aquamineral i nie mam kłopotów z chorobami i złymi parametrami wody.Mam akwarium 240l i tak jak pisałem podmieniam 60l wody.Parametry mam ph 6.8(co2) tww 2 i two 5.Sprubuj przejść na taka podmiane wody.Pozdrawiam.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”