Chore ,stres co to może być ??

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
hamlet
senior
senior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim

Chore ,stres co to może być ??

Post autor: hamlet » 19 gru 2007, 18:11

Witam mam dyski od kilku dni, od samego początku mam jakieś problemy z tymi rybami trzy dni temu zauważyłem ze jedna rybka zaczyna się ocierać o rośliny no pomyślałem może to ten węgiel który wsadziłem do filtra po leczeniu profilaktycznym zmienia parametry wody, no ale gdy sypałem rybkom jedzenie to ta jedyna co się ocierała nie chciała jeść ,
wczoraj zauważyłem ze kolejna troszkę się ociera i tez nie chce jeść , dziś przychodzę do domu a one wszystkie pochowane po katach wszystkie wyblakły więc sprawdzam parametry wody
PH-7
GH-7
KH-3
NO3-20/40 testy zooleka myślę ze około 30 ich było
NO2-0
Temp.28/28,5
Zbiornik 240l mam w nim 6 sztuk paletek w rozmiarze od 8 do 10 cm 6 kirysków 10 krewetek amano i nascie red szery
Nie wiem co mam już robić staram się by ryby miały dobrze robię dzienne podmiany wody po 30l a nawet i więcej dokładnie badam wodę którą wlewam do akwa by nie było skoków parametrów a tu takie rzeczy mi się dzieją, zastanawiam się czy to nie czasem nawóz do roślin zakupiłem jakiś czas temu na alegro ten bardzo tani, może on ma coś w sobie ze mi rybki truje? nie wiem już nie mam sił walczyć a chcę hodować te piękne rybki .
Dodam ze jeszcze zauważyłem ze czasem stoją w miejsc bardzo szybko machają płetwami ale nic nie mają na nich żadnych plam nic czyste są a wygląda to tak jak by chciała coś zrzucić z nich ,ryby karmie mrożonym sercem ze szpinakiem z czosnkiem i własnej roboty sercem no różnymi pokarmami suchymi

proszę o pomoc Krzysiek

michal.p1
junior
junior

Post autor: michal.p1 » 19 gru 2007, 20:02

czym leczyłeś te ryby i po co?
nie ma czegoś takiego jak leczenie profilaktyczne!
jeśli ryby były zdrowe to niepotrzebnie je szpikowałeś lekami,jesli chore to pewnie nie wiesz na co i nie leczyłeś tym co trzeba.
napisz czym leczyłeś

Awatar użytkownika
hamlet
senior
senior

Post autor: hamlet » 19 gru 2007, 20:18

Ryby były leczone Metronidazolem były podejrzenia pasożytów ale po badaniu odchodów ryb nie stwierdzono pasożytów ani jaj

michal.p1
junior
junior

Post autor: michal.p1 » 19 gru 2007, 20:25

metronidazol to mocny lek,moze powodować lekkie blednięcie ryb,dodatkowo niszczy flore bakteryjną w filtrach, co moze być przyczyna tego iż ryby się chowają , po odstawieniu węgla dodaj do wody lub pokarmu witaminy np sera fishtamin i czekaj aż filracja się odrodzi

Awatar użytkownika
hamlet
senior
senior

Post autor: hamlet » 19 gru 2007, 20:36

Super dzięki za pomoc ale dlaczego dwie z nich nie chcą jeść i się ocierają

Awatar użytkownika
hamlet
senior
senior

Post autor: hamlet » 19 gru 2007, 20:40

Zauważyłem ze co u niektórych ryb płetwy ogonowa robi się mleczna

Awatar użytkownika
daro1820
senior
senior
Imie i Nazwisko: Darek Lewko
Miejsce zamieszkania/miasto/: Braniewo
Kontaktowanie:

Post autor: daro1820 » 19 gru 2007, 20:53

Michal.p1chciałem się ciebie spytać czy jesteś pewien, że metronidazol niszczy florę bakteryjną w filtrach????. Bo w niektórych watkach na forum pisze zupełnie co innego.

Unicode
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Unicode » 19 gru 2007, 21:00

Witam! Apropo chowania się rybek, to musisz im dać trochę czasu na przyzwyczajenie się do nowego domu (u mnie dopiero po około 7 dniach rybki przestały być płochliwe i zaczęły pływać po całym zbiorniku).
Codzienna podmiana wody też nie jest wskazana, nie utrzymasz stabilnych parametrów wody robiąc ciągle zament (do tego dochodzi stres dla ryb).
Jeżeli wrzuciłeś węgiel aktywny do filtra to napewno usunie wszystkie szkodliwe dla rybek substancje. Więc radzę Ci poczekać trochę, podmianę przeprowadzaj co tydzień i będzie dobrze.

A co do ocierania się rybek o rośliny to nie zawsze jest to sprawa pasożytów, słyszałem gdzieś, że jeżeli paletki mają zbyt niską temperaturę wody to mogą właśnie zachowywać się w ten sposób.
U siebie zaobserwowałem podobne zjawisko ale ono zniknęło właśnie po zwiększeniu temperatury.

Zwiększ temp. do 30 stopni, najwyżej któraś z roślin Ci padnie.

Awatar użytkownika
hamlet
senior
senior

Post autor: hamlet » 19 gru 2007, 21:33

Unicode pisze:Witam! Apropo chowania się rybek, to musisz im dać trochę czasu na przyzwyczajenie się do nowego domu (u mnie dopiero po około 7 dniach rybki przestały być płochliwe i zaczęły pływać po całym zbiorniku).
Codzienna podmiana wody też nie jest wskazana, nie utrzymasz stabilnych parametrów wody robiąc ciągle zament (do tego dochodzi stres dla ryb).
Jeżeli wrzuciłeś węgiel aktywny do filtra to napewno usunie wszystkie szkodliwe dla rybek substancje. Więc radzę Ci poczekać trochę, podmianę przeprowadzaj co tydzień i będzie dobrze.

A co do ocierania się rybek o rośliny to nie zawsze jest to sprawa pasożytów, słyszałem gdzieś, że jeżeli paletki mają zbyt niską temperaturę wody to mogą właśnie zachowywać się w ten sposób.
U siebie zaobserwowałem podobne zjawisko ale ono zniknęło właśnie po zwiększeniu temperatury.

Zwiększ temp. do 30 stopni, najwyżej któraś z roślin Ci padnie.
U mnie ryby po kilku godzinach się dobrze czuły przez dwa dni no i potem zaczeło się psuć

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 19 gru 2007, 22:47

michal.p1 pisze:metronidazol to mocny lek,i
Co ty opowiadasz? Na czym polega jego "mocność" ?? Jakie padnięcie filtra, jak on działa jedynie na niektóre bakterie BEZTLENOWE??
J-23

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 20 gru 2007, 10:45

J-23 pisze: ... Jakie padnięcie filtra, jak on działa jedynie na niektóre bakterie BEZTLENOWE??
J-23
Przy okazji czy akurat te beztlenowce co są w plenum wykończy metro?
Czy danie metro do baniaka z plenum spowoduje uśmiercenie bakterii w plenum i potem ponowne kilka miesięcy znowu czekania na start plenum?
Masz jakąś wiedze w tym temacie?
Nurtuje mnie już jakiś czas.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 20 gru 2007, 17:36

_TOM_ pisze: Przy okazji czy akurat te beztlenowce co są w plenum wykończy metro?
Nie wiem i nigdy się nie dowiem bo nie mam zamiaru leczyć ryb w ogólnym NIGDY. Wiem jedynie że denitrator nie padł, nie ma więc powodu przypuszczac ze padnie plenum.
J-23

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”