Chore ,stres co to może być ??
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- hamlet
- senior
- Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim
Chore ,stres co to może być ??
Witam mam dyski od kilku dni, od samego początku mam jakieś problemy z tymi rybami trzy dni temu zauważyłem ze jedna rybka zaczyna się ocierać o rośliny no pomyślałem może to ten węgiel który wsadziłem do filtra po leczeniu profilaktycznym zmienia parametry wody, no ale gdy sypałem rybkom jedzenie to ta jedyna co się ocierała nie chciała jeść ,
wczoraj zauważyłem ze kolejna troszkę się ociera i tez nie chce jeść , dziś przychodzę do domu a one wszystkie pochowane po katach wszystkie wyblakły więc sprawdzam parametry wody
PH-7
GH-7
KH-3
NO3-20/40 testy zooleka myślę ze około 30 ich było
NO2-0
Temp.28/28,5
Zbiornik 240l mam w nim 6 sztuk paletek w rozmiarze od 8 do 10 cm 6 kirysków 10 krewetek amano i nascie red szery
Nie wiem co mam już robić staram się by ryby miały dobrze robię dzienne podmiany wody po 30l a nawet i więcej dokładnie badam wodę którą wlewam do akwa by nie było skoków parametrów a tu takie rzeczy mi się dzieją, zastanawiam się czy to nie czasem nawóz do roślin zakupiłem jakiś czas temu na alegro ten bardzo tani, może on ma coś w sobie ze mi rybki truje? nie wiem już nie mam sił walczyć a chcę hodować te piękne rybki .
Dodam ze jeszcze zauważyłem ze czasem stoją w miejsc bardzo szybko machają płetwami ale nic nie mają na nich żadnych plam nic czyste są a wygląda to tak jak by chciała coś zrzucić z nich ,ryby karmie mrożonym sercem ze szpinakiem z czosnkiem i własnej roboty sercem no różnymi pokarmami suchymi
proszę o pomoc Krzysiek
wczoraj zauważyłem ze kolejna troszkę się ociera i tez nie chce jeść , dziś przychodzę do domu a one wszystkie pochowane po katach wszystkie wyblakły więc sprawdzam parametry wody
PH-7
GH-7
KH-3
NO3-20/40 testy zooleka myślę ze około 30 ich było
NO2-0
Temp.28/28,5
Zbiornik 240l mam w nim 6 sztuk paletek w rozmiarze od 8 do 10 cm 6 kirysków 10 krewetek amano i nascie red szery
Nie wiem co mam już robić staram się by ryby miały dobrze robię dzienne podmiany wody po 30l a nawet i więcej dokładnie badam wodę którą wlewam do akwa by nie było skoków parametrów a tu takie rzeczy mi się dzieją, zastanawiam się czy to nie czasem nawóz do roślin zakupiłem jakiś czas temu na alegro ten bardzo tani, może on ma coś w sobie ze mi rybki truje? nie wiem już nie mam sił walczyć a chcę hodować te piękne rybki .
Dodam ze jeszcze zauważyłem ze czasem stoją w miejsc bardzo szybko machają płetwami ale nic nie mają na nich żadnych plam nic czyste są a wygląda to tak jak by chciała coś zrzucić z nich ,ryby karmie mrożonym sercem ze szpinakiem z czosnkiem i własnej roboty sercem no różnymi pokarmami suchymi
proszę o pomoc Krzysiek
Witam! Apropo chowania się rybek, to musisz im dać trochę czasu na przyzwyczajenie się do nowego domu (u mnie dopiero po około 7 dniach rybki przestały być płochliwe i zaczęły pływać po całym zbiorniku).
Codzienna podmiana wody też nie jest wskazana, nie utrzymasz stabilnych parametrów wody robiąc ciągle zament (do tego dochodzi stres dla ryb).
Jeżeli wrzuciłeś węgiel aktywny do filtra to napewno usunie wszystkie szkodliwe dla rybek substancje. Więc radzę Ci poczekać trochę, podmianę przeprowadzaj co tydzień i będzie dobrze.
A co do ocierania się rybek o rośliny to nie zawsze jest to sprawa pasożytów, słyszałem gdzieś, że jeżeli paletki mają zbyt niską temperaturę wody to mogą właśnie zachowywać się w ten sposób.
U siebie zaobserwowałem podobne zjawisko ale ono zniknęło właśnie po zwiększeniu temperatury.
Zwiększ temp. do 30 stopni, najwyżej któraś z roślin Ci padnie.
Codzienna podmiana wody też nie jest wskazana, nie utrzymasz stabilnych parametrów wody robiąc ciągle zament (do tego dochodzi stres dla ryb).
Jeżeli wrzuciłeś węgiel aktywny do filtra to napewno usunie wszystkie szkodliwe dla rybek substancje. Więc radzę Ci poczekać trochę, podmianę przeprowadzaj co tydzień i będzie dobrze.
A co do ocierania się rybek o rośliny to nie zawsze jest to sprawa pasożytów, słyszałem gdzieś, że jeżeli paletki mają zbyt niską temperaturę wody to mogą właśnie zachowywać się w ten sposób.
U siebie zaobserwowałem podobne zjawisko ale ono zniknęło właśnie po zwiększeniu temperatury.
- hamlet
- senior
- Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim
U mnie ryby po kilku godzinach się dobrze czuły przez dwa dni no i potem zaczeło się psućUnicode pisze:Witam! Apropo chowania się rybek, to musisz im dać trochę czasu na przyzwyczajenie się do nowego domu (u mnie dopiero po około 7 dniach rybki przestały być płochliwe i zaczęły pływać po całym zbiorniku).
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Przy okazji czy akurat te beztlenowce co są w plenum wykończy metro?J-23 pisze: ... Jakie padnięcie filtra, jak on działa jedynie na niektóre bakterie BEZTLENOWE??
J-23
Czy danie metro do baniaka z plenum spowoduje uśmiercenie bakterii w plenum i potem ponowne kilka miesięcy znowu czekania na start plenum?
Masz jakąś wiedze w tym temacie?
Nurtuje mnie już jakiś czas.