Denitryfikator

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
hamlet
senior
senior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim

Denitryfikator

Post autor: hamlet » 22 sty 2008, 16:45

Kto z was ma denitryfkator ? mam nadzieje że poprawnie napisałem
Jak u was się sprawdza ?
W jaki sposób macie zrobiony denitryfkator ?
Czym został wypełniony ?
Za wszystkie odpowiedzi dziękuję

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 22 sty 2008, 17:35

Ja miałem zrobiony wg. strony www.triamond.prv.pl, jeśli masz rośliny w akwarium to nie polecam :(. Wybije Ci NO3 do zera, zero wzrostu roślin i pojawią Ci się glony. W moim akwarium miałem taki efekt działania tego urządzenia. Osobiście nie polecam tego urządzenia.

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: tuptus » 22 sty 2008, 23:21

Plenum ;)
Opis w dziale Zrób To Sam :)

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 23 sty 2008, 08:37

Miałem Aqua Medic model 400 jakieś 2 lata temu.
Działał nieźle, sprawdzał się.
Jednak był skomplikowany, zbyt skomplikowane było jego utrzymanie na stałym poziome pracy, przynajmniej jak dla mnie, bo zyt często wyjeżdżam na tydzień lub 2 i baniaka nie ma kto obsługiwać, a zazwyczaj wtedy denitrator miał ochotę zmienić przepływ, od którego zależy jego skuteczne działanie.
Teraz mam znacznie prostszy, bezobsługowy, też firmowy: Zrób to sam :wink: i nazywa się po Plenum4 :mrgreen: , jak wolisz ładniejszą nazwę to DSB.

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 23 sty 2008, 09:30

Mam i ja, bez przepisów, bez zabiegań...
Powstał... jak u wielu samoczynnie, no może trochę mu pomogłem poprzez zostawienie ponad 3 metrów rur pcv 0,5" ponawiercanych wiertłami 1-2mm, które wcześniej służyły jako podżwirówka tłocząca wodę pod 5-10cm warstwę żwiru (bazalt 2-4mm).
Nie wiem, czy mam prawo napisać, że dno nie odmulane od prawie roku, bo działa w dalszym ciągu jako jedyny filtr w akwarium podżwirówka ssąca.
Podejrzewam też, że za skałami tła (z łupka fillytowego) jest sporo nisz, wgłębień, kanalików, gdzie woda również zostawia sobie O3 a uwalnia N, bo tło gdzieniegdzie z zakamarków bąbelkuje/bąbelkowało.
Miałem wielkie problemy z wysokim NO3 (około 50) i nie mogłem sobie z podmianami poradzić, bo osmoza nie nadążała, aż delikatnie zaczęło opadać, ale co najważniejsze nie opadło do 0 i od mniej więcej miesiąca stoi na +/- 10. Podmieniam teraz 30l na tydzień (wcześniej tyle na dzień), glony przestały się pojawiać, a zanikać, a wszelkie rośliny chcą wyleźć z akwarium.
Czyli po mojemu - zakop 3-4 ponawiercane rury długości akwa pcv w podłożu i zapomnij...

bucu
junior
junior

Post autor: bucu » 10 lut 2008, 15:32

czy deni tez powinien wchlaniac fosforany bo nO3 w akwa mam nie cale 5 :lol: ale PO4 natomiast 1,5 do 2,0 podmiany co tydzien po 50 L na 245 L akwa

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Amorphis » 10 lut 2008, 20:29

Nie mam testu na P, więc niestety nie potwierdzę i nie zaprzeczę czy rury pcv go wciągają.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 10 lut 2008, 21:13

Czytałem, że plenum zmniejsza również PO4, ale u siebie w pierwszym baniaku z plenum tego nie zaobserwowałem. Może miało za mało czasu, zaledwie rok, może coś nie zadziałało u mnie, właściwie PO4 sprawdzam tylko podczas ataku glonów, więc czasem nawet rok tego nie mierzę.
Obecne plenum jest zbyt młode, 4 miesiąc dopiero, nie czas jeszcze by wyciągać wniski.

bucu
junior
junior

Post autor: bucu » 17 lut 2008, 21:18

witam czy deni tez powinno redukowac PO4 bo NO3 mam 0 a a PO4 = 3 i nie moge za cholere tego zbic podmiany tylko ale tez nie na dlugo starczaja. testy JBL mam wiec sa ok. Ahi obsada 8 palet po 15cm. Powiedzcie jak jest uwas

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Amorphis » 18 lut 2008, 20:21

Jeśli masz rośliny to może dozuj NO3 lub więcej zaryb lub karm, rośliny wyjedzą PO4 z NO3 (i jeszcze trochę K).

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 18 lut 2008, 20:29

_TOM_ pisze:Czytałem, że plenum zmniejsza również PO4(...)
Moje wyżerało jak głupie, do zera. Rzecz zachodziła przy niziutkim pH i w sumie niezbyt imponującej obsadzie rybnej 11 dysków na 1000 litrów. Wytłumaczenia, czemu u mnie tak a chociażby u Toma nie - nie podejmę się ;)

Czy też może bezpieczniejsze sformułowanie - w moim zbiorniku z plenum fosforany były zerowe :)

Rafał

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 18 lut 2008, 20:34

Może jak bakteriom już brakuje azotanów to żrą fosfor. ;)

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”