Zbyt wczesne tarło

Jak rozmnażamy nasze ryby

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Zbyt wczesne tarło

Post autor: darek-dorado » 14 lut 2008, 00:29

Czy jest jakiś sposób, by zniechęcić młode ryby (ok 8 miesięcy) do tarła? Ostatnio w moim akwarium paletki oszalały i mam regularną orgię! :shock: Jesnak rybcie są jeszcze zbyt małe i obawiam się, że gdy tak wczesnie rozpoczną prokreację, to mi bestie nie urosną, a nie chcę kurdupli. :evil:

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dawid K.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 14 lut 2008, 00:35

Zapewne parametrami wody , może zmniejsz temperaturę. Nic ciekawszego bez chemicznego mi do głowy nie przychodzi. Bo napisanie znajdź im inne zajęcie ... no i wiadomo jakie komenty. A jak by w kontrolowanym stopniu zmniejszyć podmiany , tak aby rybki to zniechęciło , a nie spowodowało jakich poważniejszych zmian ? Tylko to mi w tej chwili do głowy przychodzi.

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 14 lut 2008, 08:31

Daj im spokój, jak nie będą wyciągały młodych to i tak na nie to nie wpłynie, wzrost hamuje się kiedy zaczynają produkować wydzielinę skórną, w paletki powoli osiagają swój najlepszy okres rozrodczy stąd ten "owczy pęd". Dlatego nie odławiaj i nie dopuszczaj do larw, możesz niszczyć ikrę jak chcesz i da Ci to poczucie dobrze spełnionego obowiązku, nic innego nie zmieniaj, niższa temperatura tylko stymuluje młode tarlaki do działania dlatego nie zmieniaj nic, pozdrawiam

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 14 lut 2008, 09:19

A jak nie możesz na to patrzeć bo np. nie ma kobiety pod ręką, to je rozdziel. :D

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 14 lut 2008, 10:59

Moje 13-14cm dyski też się trą jak wściekłe, obniżenie do 28 stopni ani podwyższenie do 32 nic nie zmienia.
Podmian nie robię od kilku tygodni, bo dużo jeździlem ostatnio, też nic nie pomaga, a pewnie No3 z 50 już jest.
Na szczęsćie larwy są zjadane pierwszej nocy po wykluciu, choć 2 pary robią postępny i ostanio jescze 3 dnia kilka larw było pilnowanych przez parkę, dopiero 4 noc wybawiła mnie od kłopotu.
Też załamany jestem, że takie małe dyski mam a te się już trą.
Nawet jeśli ich nie skarmiają na ciele, znacznie słabiej żerują, to będzie miało wpływ na ich końcową wielkość.
Oddzielić nie mam jak, 3 parki, jak wszystkie samice przełowię do sterylniaka, to te 3 samce lekko na siebie wskoczą i rozglądną się za innymi panienkami, a jeszcze 6 dysków nieznanej płci tam pływa, coś utrafią :wink: i od nowa to samo będzie.
Po prostu pogodzić się trzeba, championów już z nich nie będzie, ani kolosów, no ale z ich młodych masz szanse jak się napocisz wyhodować 20cm byczki, przynajmniej kilka byczków ...

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Zbyt wczesne tarło

Post autor: darek-dorado » 14 lut 2008, 17:13

Dzięki za odpowiedzi, narazie zrobiłem mały eksperyment. Mianowicie tego samego dnia w tarliskowym złożyły ikrę dorosłe Marlboro, więc wyciąłem liść żabienicy z ikrą maluszków z ogólnego i przykleiłem za pomocą przyssawki od termometru do szyby w pobliżu stożka z ikrą. Czyli podrzuciłem Marlboraskom "kukułcze jajo". Teraz jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie :?: ...

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 15 lut 2008, 13:41

Kawior :D

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 15 lut 2008, 15:21

Masz rację amorphis, po 5 godzinach samiczka postanowiła posilić się kawiorem. Bydlę wyczuło podstęp. Nie są takie głupie...

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Zbyt wczesne tarło

Post autor: darek-dorado » 16 lut 2008, 20:47

Dzisiaj kolejne podrostki mają tylko sex w głowie :roll: :evil:
Załączniki
ikra.jpg
ikra.jpg (34.19 KiB) Przejrzano 6382 razy

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 16 lut 2008, 21:24

Moim zdanie ograniczyć ilość tarła można tylko poprzez dietę. Musi być bardziej uboga w składniki odżywcze niż ta która podajesz teraz. U mnie tylko to pomagało. To dość poważny problem bo samica ciągłym tarłem dość mocno się ekspoatuje. Mniej mięsa a więcej celulozy i chityny.

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 16 lut 2008, 21:35

Dzięki Darku, spróbuję.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 16 lut 2008, 23:54

Darek, dodajesz jakieś garbniki(szyszki, ketapang, dębina, torf)? To odstaw pomału ;).

pozdr

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 17 lut 2008, 00:52

Żadnych garbników nie dodaję.

Odpowiedz

Wróć do „Rozmnażanie dyskowców”