W oczekiwaniu na lokatorów

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

cd...

Post autor: Hypno » 15 kwie 2008, 21:49

Ziele ruszyło jak się patrzy. Rośnie w oczach. Glony powoli ustępują. Na razie dam rosnąć na żywioł. Zobaczymy co wygra :-)
Pojawił się kolejny problem.... bocje! Są jak stado bizonów pędzących przez prerię, każdy ich start to sprint jak na 100m na olimpiadzie i podniesienie chmurki pyłu z dna. Jak je cholery wyłapać tak, żeby nie zdemolować zbiornika? Włączył się również komplikatorek. Upierdliwe jest wymienianie gąbki w filtrze wewnętrznym co 2 dni, więc już kombinuję instalację okrzemka w szafce poniżej do "klarowania" wody. Ze 3 spinacze biurowe, guma do żucia + zdechły kot i da się coś wymyślić :-)

Obrazek

Awatar użytkownika
Karwen
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Karwen » 15 kwie 2008, 22:29

Czyżby Twoje palety uczyły się grać w piłkę nożną??:D Gałęzatka będzie notorycznie ,,okopywane'' przez nie:P Strasznie podobają mi się twoje dyski, pozazdrościć

Iwek_22

Re: cd...

Post autor: Iwek_22 » 16 kwie 2008, 05:43

Hypno pisze: ... Jak je cholery wyłapać tak, żeby nie zdemolować zbiornika? ...
Spróbuj na dwie siatki, jedną zagarniaj, a same wpadną do drugiej :)

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 16 kwie 2008, 06:48

Eeee moje paskudy na dwie siatki nie dadzą się nabrać. Nawet dwie siatki i jedna rurka ich nie rusza ;-) Będę musiał chyba wsadzić jakiegoś orzeszka albo rurkę i czekać cierpliwie aż same wlezą i razem z tym koromysłem wyciągnąć. Czas na bocje bo krewetkami chciałem zasiedlić a i porosły konie niezłe i żarcie dyskom meserszmity jedne podbierają. Doszło do tego że nauczyły się swoje kolce pod oczami nie w celach obronnych używać tylko do przeganiania dysków od żarcia. A że mają ok 12 cm więc udaje im się to.

Co do palet to zostało teraz 5 szt. niebieskich. 4 młodsze zapowiadają się na śliczności ryby kształtami i barwą. Jedyny z nimi feler to ciemne oko, prawdopodobnie skutek leczenia neguvonem. Chcę do nich dołączyć jeszcze max 4 sztuki ale raczej czerwonych. Chyba się szarpnę na ładniejsze leopardy red ring albo fire red.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 16 kwie 2008, 09:22

Piotrze kiedyś ktoś pisał, że wystarczy butelka np. po Kubusiu położona na dnie, do środka włożony kawałek mięska i do szyjki przymocowany sznurek. Bocja szybko Ci tam wpłynie, pociągasz za sznurek i problem z głowy :)

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki

Post autor: Michcio » 16 kwie 2008, 16:32

birdas pisze:Piotrze kiedyś ktoś pisał, że wystarczy butelka np. po Kubusiu położona na dnie, do środka włożony kawałek mięska i do szyjki przymocowany sznurek. Bocja szybko Ci tam wpłynie, pociągasz za sznurek i problem z głowy :)
Hehhe na bocje Piotrka to trzeba butli a nie takiej buteleczki jak po kubusiu.

Ale sposób dobry. Kiedyś młode pielęgnice tak wyłapywałem, jak już stwierdziłem że inaczej nie dam rady.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 16 kwie 2008, 20:11

Michcio pisze: Hehhe na bocje Piotrka to trzeba butli a nie takiej buteleczki jak po kubusiu.
Nawet taka po litrowym Kubusiu nie da rady ?
Ona ma dużą średnicę wlotu. A jak jest za mała to niech weźmie wiaderko ;)

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 16 kwie 2008, 20:46

Poważnie zastanawiam się nad spiningiem. Przy desperacji butla i kusza wchodzi w rachubę ale mam cholerka tylko taką z dwutlenkiem węgla więc długo pod wodą nie wytrzymam :-)

Co do gałęzatki to po ostatnim popisie naszych ze sterylnymi w piłkę kopaną to chyba moje ryby lepiej od nich grają... A na poważnie to oczyma wyobraźni widzę już tą zieloną kulkę przeciętą na części i ułożoną na dnie ze sprytnie schowanym kamulcem (w celach wiadomych) w środku.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

cd..

Post autor: Hypno » 17 kwie 2008, 21:33

Ziele żyje już własnym życiem. I to cieszy mnie niezmiernie. Pewnie za niedługi czas będzie problem konieczności nawożenia. Na chwilkę obecną polega ono na tym, że raz na 3 dni dodaje helatu żelaza w ilości o takiej o :-) Nie mam pojęcia ile to jest, znaczy moczę w akwa końcówkę pesety i oblepiam ją helatem a następnie płuczę w zbiorniku.

Obecnie zbiornik wygląda tak. Doliczyłem się 20 gatunków ziela, ale dokładnie zidentyfikować wszystkich nie potrafię. Na szczęście one się za to nie obrażają.

Obrazek

I to jego ładniejsza część choć zdjęcie genialne nie jest. W tle widać jeszcze odszczekujące się w defensywie glony.

Zatytułować można górnolotnie "kraina limnofilii".
Obrazek

Ten dysek to nie taki kurdupel. Ma około 12cm, tylko tak wygląda w zbiorniku o wysokości 65cm...

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki

Post autor: Michcio » 17 kwie 2008, 21:52

Nooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo WIKTORIA W KOŃCU JUPPPPPPPI :D :D :D :D :D

Piotrze że tak powiem nie można było wcześniej? ;-)

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

cd ..

Post autor: Hypno » 20 kwie 2008, 20:43

Ciąg dalszy nastąpił. Przy okazji uczę się obsługiwać moją idiot kamerę :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

cd..

Post autor: Hypno » 20 kwie 2008, 20:45

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

cd..

Post autor: Hypno » 22 kwie 2008, 20:23

Po pierwszej przycince i modelowaniu. Nic nie opuściło baniaka co najwyżej kosztem długości zwiększyła się ilość :-) Glony powoli odchodzą, jakoś kurna wcale mi ich żal nie jest....

Obrazek

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

cd..

Post autor: Hypno » 29 maja 2008, 20:09

Po przycince....

Może nie uwierzycie ale to zdjęcie jest zrobione po przycince z której pół wiaderka ziela powstało jako produkt uboczny. Szczerze mówiąc zastanawiam się jak niektórzy piszą że u nich ziele w paletkowej wodzie rosnąć nie chce...
Proszę bardzo! Podmieniam wodę raz w tygodniu w ilości jakichś 30-35%. Do zbiornika wlewam RO z kranówką w proporcjach mniej więcej 85% do 15% (więcej RO). Twardość mam na poziomie chyba 6.... pH już się nie przejmuję. NIE MAM CO2! Z nawozów tylko chelat żelaza po podmianie w ilości "na oko" Świetlówki nie żadne specjalne tylko Philipsy Aquarele w ilości 4 szt. @ 36W świecące się dziennie przez 9 i 1/2 godz. Woda miękka jak kaczuszka ale... ampularie rozmnażają się w tempie niesamowitym (jakieś 6 kokonów tygodniowo przy 4 szt. ślimaków dorosłych), krewetki od Bogusia chyba już "po czworzyły" swoją ilość potrafią nawet bezczelnie siadać na dyskach. I w ogóle jest fajnie :-)

Obrazek

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 29 maja 2008, 21:23

Glony w odwrocie i ziele lepsze - ale dyski jakieś ciemne. Nic im nie teges?

Rafał

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”