Michcio pisze:(...)Wydaje mi się że Forum powinien zając się ktoś kto ma trochę więcej pojęcia o tym. Najlepiej gdyby był to Rafał , fakt faktem portal pawiookie.pl mógłby być dla nas wzorem.(...)
cocoloco pisze:(...)Opowieści mchu i paproci że forum powinien prowadzić ktoś kto na tym się zna np Rafał jest już śmiechem na sali - przecież Rafał nie miał czasu ocenić konkursu fotograficznego bo ma tak dużo własnych zajęć że mu czasu na to nie starcza. Jak wiem zajmuje się własnym forum i z pewnością na Twoją propozycję wydałby z siebie głośny chichot.(...)
Forum - czy właściwie cała strona PKMD - w mojej skromnej opinii wymaga zdecydowanych posunięć, w której na pierwszy plan wysuwa się określenie kierunku rozwoju. Praca administratora jest tu imo bardzo niewdzięczna - rozmycie czasowe i zależne od ilości decydujących tu osób jest potężne. Na pawiookich jest łatwiej, bo mam wolną rękę jeśli chodzi o decyzje dotyczące wizusu i kierunku rozwoju. Inna rzecz, że każde zmiany poddaję pod dyskusję - i uwzględniam oczekiwania userów, bo to ich obecność pozwala na dalszy rozwój portalu.
Czy zgodziłbym się, gdyby padła propozycja poprowadzenia PKMD jako administrator? Nie - między innymi ze względu na wspomniany bezwład organizacyjny. Ilość bytów decyzyjnych w PKMD jest moim zdaniem rozmnożona ponad miarę, a praca administratora wymaga jasnych reguł, by mógł reagować szybko i skutecznie.
Podtrzymuję natomiast propozycję, którą podałem już swego czasu podczas dyskusji nt nowego, płatnego cmsa dla PKMD (którą uważam za nietrafną, ale nie mi o tym decydować). Gdyby ktoś z wielkich tego forum - wielkich w sensie finansowym, prowadzących dużą firmę - dysponował własną serwerownią i łączem internetowym rzędu 100 mbit, możemy porozmawiać o innym rozwiązaniu. Bardzo realne byłoby wówczas postawienie fizycznego serwera (to bardzo małe pieniądze, patrząc na serwery z demobilu i ich możliwości) , i przeniesienie na niego odnowionego PKMD. W tej odnowie chętnie pomogę, poświęcając swój czas i umiejętności - zarówno związane z tworzeniem portalu w sensie www, jak i graficzne. Wszystko za jednoczesne przeniesienie na powstały serwer także domeny pawiookie.pl.
Swoją drogą nadal nie mam odpowiedzi od Ewy na moją prośbę dotyczącą bannerów do wymiany linków.
Rafał