Testy wody
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Mariusz, test na NO3; owszem, może jest dla kogoś kto ma problemy z odróżnieniem koloru zbyt mało czytelny (mam na myśli problemy z odczytaniem zabarwienia), ale zarzuty że proszek się nie rozpuszcza, to już lekka przesada. W linku podanym przez Ciebie jedna z osób taki właśnie wysnuła wniosek. Rzeczą oczywistą jest, że mając taki test, musimy badania przeprowadzać w świetle dziennym a nie sztucznym. Inaczej psu na buty taka robota. Mając do wyboru testy prostsze w obsłudze i czytelniejsze właśnie te wybierzemy ( i cena tutaj nie odgrywa większej roli) , ale w tym miejscu należy zaznaczyć że właśnie tym się kierujemy a nie tym że firma taka czy inna ma złe testy, jedno nie oznacza drugiego przecież.
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
fangornn rozmawiałem także z przedstawicielką Zooleka na Zoofestiwalu 2008 i przyznała się do błędu (chodziło o test na NO3, zrobili podobno "ulepszoną formułę" która w rzeczywistości nie ulepszyła testu).
Co do dyskusji o testach polecam wątek na SMRW (można z niego wyciągnąć jakieś wnioski).
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=15063
Wg. mnie test Zooleka NO3 sprawia kłopoty z rozróżnieniem NO3 większym niż 20mg.
BTW: Osobiście używam testów Zooleka, nie będę ich na siłę polecał bo zdania i tak na ich temat będą podzielone. Dla mnie cena/jakość pozwala wystawić im ocenę celującą.
W przeszłości zawiodłem się na teście NO3 Rataja i NO3 Sery.
Aby wreszcie odpowiedzieć na temat ventixowi, polecałbym na początek PH, TWO+TWW, NO2, NO3, jakiej firmy mają być testy niech sam zdecyduje.
Co do dyskusji o testach polecam wątek na SMRW (można z niego wyciągnąć jakieś wnioski).
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=15063
Wg. mnie test Zooleka NO3 sprawia kłopoty z rozróżnieniem NO3 większym niż 20mg.
BTW: Osobiście używam testów Zooleka, nie będę ich na siłę polecał bo zdania i tak na ich temat będą podzielone. Dla mnie cena/jakość pozwala wystawić im ocenę celującą.
W przeszłości zawiodłem się na teście NO3 Rataja i NO3 Sery.
Aby wreszcie odpowiedzieć na temat ventixowi, polecałbym na początek PH, TWO+TWW, NO2, NO3, jakiej firmy mają być testy niech sam zdecyduje.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
CraNch^MS nie zaprzeczam i w części dotyczącej testów na NO3 się zgadzam, mogą być problematyczne ale tylko te, natomiast ja, używam cały czas zooleka i uważam podobnie jak Ty, że w swym przedziale jakościowym i cenowym, zasługują w pełni na miejsce numer 1. Zwłaszcza godne są polecenia dla początkujących akwarystów. A dla wszystkich ,którzy czytają ten temat, doprecyzowanie, że błąd dotyczył wyłącznie testów NO3, jest bardzo istotną sprawą . Zbytnie uogulnienie zaszkodziło by bowiem opinii testom na ph, kh i gh. Testy na NO3 sprzedawane są odzielnie , no chyba że zakupimy zestaw kilkunastu odczynników w jednym zbiorczym opakowaniu. Osobiście niepolecam tego zestawu. Zaduży. Wymiana opinii na temat ma być pomocna osobie oczekującej odpowiedzi w kwestii wyboru testów i sama dokona wyboru, poto jest ta dyskusja. Super że temat cieszy się poczytnością ,fajnie że zabrałeś zdanie w kwestii.Cenię sobie każde zdanie odmienne od mojego, bo nuż coś ciekawego się dowiem.
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
W moim odczuciu nie tylko dla początkującychfangornn pisze:Zwłaszcza godne są polecenia dla początkujących akwarystów.

Zooleka chwalę też za leki które produkuje. Jakość także bardzo dobra. Jest wiele lekarstw, które znajdują zastosowanie podczas hodowli dysków i najzwyczajniej są do kupienia w sklepie zoologicznym, nie trzeba w nagłych wypadkach biegać za receptę po weterynarzach i później czekać na sprowadzenie w aptece.