Testy wody

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 21 gru 2008, 15:40

Na potwierdzenie że opinia nie jest tylko moja o zooleku.
Proszę przeczytać i wyciągnąć wnioski.
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... 21&start=0
Więcej opinii w google.

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: fangornn » 21 gru 2008, 16:16

Mariusz, test na NO3; owszem, może jest dla kogoś kto ma problemy z odróżnieniem koloru zbyt mało czytelny (mam na myśli problemy z odczytaniem zabarwienia), ale zarzuty że proszek się nie rozpuszcza, to już lekka przesada. W linku podanym przez Ciebie jedna z osób taki właśnie wysnuła wniosek. Rzeczą oczywistą jest, że mając taki test, musimy badania przeprowadzać w świetle dziennym a nie sztucznym. Inaczej psu na buty taka robota. Mając do wyboru testy prostsze w obsłudze i czytelniejsze właśnie te wybierzemy ( i cena tutaj nie odgrywa większej roli) , ale w tym miejscu należy zaznaczyć że właśnie tym się kierujemy a nie tym że firma taka czy inna ma złe testy, jedno nie oznacza drugiego przecież.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 21 gru 2008, 17:00

fangornn rozmawiałem także z przedstawicielką Zooleka na Zoofestiwalu 2008 i przyznała się do błędu (chodziło o test na NO3, zrobili podobno "ulepszoną formułę" która w rzeczywistości nie ulepszyła testu).

Co do dyskusji o testach polecam wątek na SMRW (można z niego wyciągnąć jakieś wnioski).

http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=15063

Wg. mnie test Zooleka NO3 sprawia kłopoty z rozróżnieniem NO3 większym niż 20mg.

BTW: Osobiście używam testów Zooleka, nie będę ich na siłę polecał bo zdania i tak na ich temat będą podzielone. Dla mnie cena/jakość pozwala wystawić im ocenę celującą.

W przeszłości zawiodłem się na teście NO3 Rataja i NO3 Sery.

Aby wreszcie odpowiedzieć na temat ventixowi, polecałbym na początek PH, TWO+TWW, NO2, NO3, jakiej firmy mają być testy niech sam zdecyduje.

fangornn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: fangornn » 21 gru 2008, 18:44

CraNch^MS nie zaprzeczam i w części dotyczącej testów na NO3 się zgadzam, mogą być problematyczne ale tylko te, natomiast ja, używam cały czas zooleka i uważam podobnie jak Ty, że w swym przedziale jakościowym i cenowym, zasługują w pełni na miejsce numer 1. Zwłaszcza godne są polecenia dla początkujących akwarystów. A dla wszystkich ,którzy czytają ten temat, doprecyzowanie, że błąd dotyczył wyłącznie testów NO3, jest bardzo istotną sprawą . Zbytnie uogulnienie zaszkodziło by bowiem opinii testom na ph, kh i gh. Testy na NO3 sprzedawane są odzielnie , no chyba że zakupimy zestaw kilkunastu odczynników w jednym zbiorczym opakowaniu. Osobiście niepolecam tego zestawu. Zaduży. Wymiana opinii na temat ma być pomocna osobie oczekującej odpowiedzi w kwestii wyboru testów i sama dokona wyboru, poto jest ta dyskusja. Super że temat cieszy się poczytnością ,fajnie że zabrałeś zdanie w kwestii.Cenię sobie każde zdanie odmienne od mojego, bo nuż coś ciekawego się dowiem.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 21 gru 2008, 20:41

fangornn pisze:Zwłaszcza godne są polecenia dla początkujących akwarystów.
W moim odczuciu nie tylko dla początkujących :). Uważam, firmę Zoolek za oferującą produkty bardzo dobrej jakości, z roku na rok w coraz lepszym wykonaniu. Ostatnio kupiłem test NO3 i PO4, buteleczki lepsze od poprzednich (lepiej się kropli), szpatułki także poprawili (wg.mnie inne i lepsze od poprzednich). Całość testu z opakowania wyciąga się czymś coś w rodzaju szufladki. Może ktoś powie, że zrobili cukierka w lepszym opakowaniu a smak ten sam, ale wg. mnie takie rzeczy są też ważne.

Zooleka chwalę też za leki które produkuje. Jakość także bardzo dobra. Jest wiele lekarstw, które znajdują zastosowanie podczas hodowli dysków i najzwyczajniej są do kupienia w sklepie zoologicznym, nie trzeba w nagłych wypadkach biegać za receptę po weterynarzach i później czekać na sprowadzenie w aptece.

fangornn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: fangornn » 21 gru 2008, 23:23

Na lekach zooleka się nieznam, toteż nie wypowiem się na ich temat. Natomiast testy zooleka znam używam i gorąco polecam.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 22 gru 2008, 09:19

Testy nie, leki tak :)
Tomek nie wierzysz wpadnij przekonam Cie do innych testów lub nie :)

Awatar użytkownika
ventix
junior
junior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Dudko
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzgów
Kontaktowanie:

Post autor: ventix » 22 gru 2008, 15:25

StefanTG pisze:Jaka kłótnia o testy, haha. Najlepszy rozwiązaniem jest sonda. Idą święta to dobry prezent po choinke.

Jedna sonda do wszystkiego - to ja chcę taką, ale obawiam się że nawet mikołaj takiej nie ma :P

Awatar użytkownika
StefanTG
senior
senior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Stefaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Tarnowskie Góry
Kontaktowanie:

Post autor: StefanTG » 23 gru 2008, 00:21

ventix pisze:
StefanTG pisze:Jaka kłótnia o testy, haha. Najlepszy rozwiązaniem jest sonda. Idą święta to dobry prezent po choinke.

Jedna sonda do wszystkiego - to ja chcę taką, ale obawiam się że nawet mikołaj takiej nie ma :P
haha , chodziło mi o PH :)

Awatar użytkownika
StefanTG
senior
senior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Stefaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Tarnowskie Góry
Kontaktowanie:

Post autor: StefanTG » 23 gru 2008, 20:16

Mam pytanie , czy woda badana musi mieć temp pokojową jak pisze w instrukcji ? czy mogę prosto z akwa ?

Awatar użytkownika
ventix
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: ventix » 23 gru 2008, 20:45

Jakie są wg was idealne parametry wody?

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 24 gru 2008, 11:10

StefanTG pisze:Mam pytanie , czy woda badana musi mieć temp pokojową jak pisze w instrukcji ? czy mogę prosto z akwa ?
Możesz prosto z akwa.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 24 gru 2008, 15:57

Dział dla początkujących - Podstawowe parametry wody GH KH PH
GH do 10 kh 4-5 h -6,8 w dól .A teraz zależy co byś chciał hodować. Dzikie dyski to zupełnie inna melodia :)

Awatar użytkownika
ventix
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: ventix » 24 gru 2008, 16:23

Na dzike narazie napewno nie będę się porywał

sunflower
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: ania ohirko
Miejsce zamieszkania/miasto/: poznań

Post autor: sunflower » 09 sty 2009, 19:51

witam, czy ktoś z Was używa może lub słyszał gdzie można kupić miernik do mierzenia Two - taki elektroniczny jak pHmetr bo przy całym szacunku dla chemii sprawdzanie metodą kropelkową twardości jest dość uciążliwe

Odpowiedz

Wróć do „Woda”