super filtr

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 31 paź 2005, 11:14

Mam wrażenie, że połowa czytelników tego wątku albo nie czyta poprzednich postów i wyciąga wnioski na podstawie ostatniego, albo nie rozumie po polsku. LUDZIE!!!! czytajcie uważnie przecież Alek napisał wszystko po chłopsku, łopatologiocznie!!

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 02 lis 2005, 05:58

OOO jaki Ty nerwowy jesteś, a znasz tekst "kto pyta nie błądzi" :wink: .

Piotr

Awatar użytkownika
Izabelka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Izabela Wilk
Kontaktowanie:

Post autor: Izabelka » 02 lis 2005, 14:37

mak pisze:Ziemię do testów Alek miał ze sklepu Gosi :). Wkrótce będzie ona wprowadzona w produktach, a na razie piszcie przez http://sklep-zoo.com/kontakt/

Cena 20 zł/kg - dla członków PKMD 25% zniżki, czyli 15 zł/kg.

Pozdrowienia,
MAK.
Witam...
od razu zaznaczam że ta informacja nie ma na celu prowadzenia antyreklamy Waszego sklepu, jest poprostu podpowiedzią jak można uzyskać ten materiał filtracyjny taniej. Myślę że każdemu z nas zależy na tym żeby nasze hobby nie zżerało ogromnej części naszych dochodów :D
ufff.. ale poważnie napisane....
rozmawiałem (Marcin) z kilkoma firmami sprzedającymi ziemię okrzemkową o różnej granulacji do zastosowań w przemyśle spożywczym. Najdrobniejszą można dostać pod nazwą handlową: FILTER CEL firmy CELITE (1-12 mikronów). Oczywiście istnieją produkty w różnych granulacjach ale różnice w cenie są nieznaczne. Opisywany przeze mnie wariant kosztuje 2,52 netto za kilogram i dostępny jest w opakowaniach 22,7 kg. Biorąc opd uwagę że jest to materiał filtracyjny jednorazowego zastosowania myślę że zakup takiego woreczka za cenę 70 pln brutto i tak ma sens. Zawsze można się podzielić z kolegą :D

znalazłem conajmniej 3 firmy w których można kupić bez problemu w detalu:

http://www.fructopol.com.pl - WARSZAWA
http://www.ake.com.pl - PABIANICE
http://www.radus.pl - GDYNIA, OŚWIĘCIM, CZĘSTOCHOWA, ŁÓDŹ

pozdrawiam...

Marcin

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 02 lis 2005, 15:41

Mam nadzieję, że nikomu się nie narazimy, ale przebicie jest niesamowite... Dzięki Izabelko-Marcinie za info.
Jeśli chodzi o dobro naszych podopiecznych, to nie ma czego ukrywać...
Mając ograniczone fundusze, to też... nie ma czego ukrywać...
Pozdrowienia i DZIĘKI a informację.
Wojtek

Awatar użytkownika
mak
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mak » 03 lis 2005, 11:24

Od razu mówię, że nikomu nikt się nie naraził :) - cena o rząd wielkości inna, sprawa bezdyskusyjna. Nasze źródełko na ziemię przechodzi niniejszym do zapomnienia!

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 03 lis 2005, 12:51

Nie należy popadać w euforię - ziemi okrzemkowej jest kilka rodzajów i też ma swoją jakość a nie jakoś to będzie . Rozmawiałem w Rzeszowie z Bartkiem który posiada 70 kg ziemi okrzemkowej kupionej na naszym rynku - sam twierdzi że ta ziemia się nie nadaje . Pewnie odstąpi po cenie zakupu ;) .
Rozumiem że jest zysk jak się coś kupi tanio - więc policzymy .
Antek kupi 23 kg ziemi po 2,52 plus 22% Vat czyli mamy już 3 zł - taki worek to koszt transportu około 50 zł - więc już z 2,45 mamy 5 zł - teraz będzie rozsyłał po 2 kg do chętnych . Przesyłka około 12 zł
czyli już mamy 6 zł !!!! za kilogram - za 11zł mamy więc ziemię okrzemkową . Jak będzie dobrej jakości to super a jak okaże się taka jak Bartka to ................ za 22 zł mamy coś co możemy sobie ............................... Proszę myśleć ekonomicznie a nie podniecać się ceną.

Awatar użytkownika
Izabelka
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: Izabelka » 03 lis 2005, 13:19

Alek jak zwykle na posterunku :D
Rozmawiałem ze sprzedawcami, którzy zapewniali mnie że jest to materiał najwyższej jakości stosowany w branży spożywczej i farmaceutycznej. Nie twierdzę że porcjowanie, przesyłki etc nie uczynią właśnie takiej kwoty o jakiej piszesz. Ja jednak nie zamierzam tego robić. Poprostu kupię woreczek, przetestuję u siebie i jak rezultaty będą zadowalające to opisze to na forum. Ile zużyłeś ziemi u siebie do tej pory robiąc testy i klarując wodę w swoim baniaku :?: może się okazać że kupowanie woreczków 1 czy 2 kilogramowych jest nieuzasadnione ekonomicznie 8)

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 03 lis 2005, 14:45

Tu właśnie jest problem ile ;) -
ja do doświadczeń użyłem 2 słoiki a 1 litr - w przeliczeniu na gramy to daje ............... 280 gram .
Na jeden zasyp dawałem około szklanki a 200 ml. ( W tabeli o ziemiach okrzemkowych podają że 1 litr ziemi waży od 140-280 gram ( zależne od wilgoci ) )
Ta ilość wyklarowała 200 litrowe akwarium na "kryształ"
Opłacalność ze względu na stosowanie dorażnie wyklucza zakup całego worka .

Uważam że do akwarystyki najlepszy byłby ten farmaceutyczny Celite filtercel - 1-12 mikronów . Jak szaleć to szaleć - niech woda czysta będzie .

Awatar użytkownika
Izabelka
członek PKMD
Kontaktowanie:

Post autor: Izabelka » 03 lis 2005, 15:06

Właśnie ten Celite filtercel kosztuje 2,52 netto za kilo. Innego nawet nie biorę pod uwagę. przy mojej walce z glonkami zdecyduje sie chyba na ten worek - juz nawet UV-ka nie wyrabia. woda zielone mleko

Awatar użytkownika
mak
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: mak » 03 lis 2005, 18:45

Zastanawia mnie tylko jedno - albo ziemia ziemi nierówna, albo dostawcy mają ceny o rząd wielkości różny. Gosia dostarczała tę ziemię także do Bartka Lipczyńskiego, który mówił, że wcześniej kupował nawet nieco drożej... To trochę dziwne, bo różnice u dostawców to rzecz normalna, konkurencja się to nazywa :). Ale aż tak???

Awatar użytkownika
banerman
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: banerman » 05 lis 2005, 03:32

Czytam ten temat i jestem pełen zachwytu dla zaangażowania i pomysłowości prezesa.
Jeśli to naprawde działa to jest to rewelacja. :D
Wracając do problemu zamulania filtra ,przepuszczania wody w pętli
i problemach w ponownym uruchomieniu po zatrzymaniu , chcę podpowiedzieć ,
że można by zastosować zawory zwrotne ( ciśnieniowe) , które odpowiednio zastosowane na wylocie (zamykany przy zatrzymaniu pompy) powinny skutecznie uniemożliwić cofnięcie się wody z filtra a tym samym wydostanie sie ziemi do akwarium a kto wie ,może też zapobiegnie odklejeniu się ziemi z siatki.
Mamy wtedy czas na otwarcie pętli i przy ponownym uruchomieniu przepuszczenie wody w obiegu zamkniętym a w odpowiednim czasie zamknięcie pętli i tym samym spowodowanie ciśnienia w filtrze , które otworzy zawór na wylocie.
Trzeba jedynie odpowiednio połączyć węże wlotowy i wylotowy wraz z pętlą z zastosowaniem odpowiednich trojników i zaworka zwrotnego ( takiego jak np. w bojlerze).
Nie wiem czy jasno to napisałem , ale myśle ,że założenie jest właściwe.
Jeśli pomysl mój uważacie za godny uwagi, mogę rozrysowac , co mam na myśli.
Może moje spostrzeżenie przyda się do zastosowania w testach i pozwoli opracować w pełni funkcjonalną wersję filtra.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 05 lis 2005, 12:29

Nie sądzę, żeby zawory zwrotne załatwiły tutaj sprawę, bo jeśli ustanie przepływ nie będzie "siły" dociskającej drobiny do siatki. Na 100% sprawę załatwią 3 zawory, które odpowiednio przez zadany czas (dajmy na to 30 min) od włączenia skierują wodę do pracy w "pętli" a potem przełączą na obieg z akwarium. Postaram się w ciągu 2 dni przedstawić schemacik takie urządzenia, największy koszt tutaj będą stanowić 3 elektorozawory, bo elektronika myślę to jakieś 50 zł. Widzę, że wspólnymi sliłami opracujemy finalne rozwiązanie :-)

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 05 lis 2005, 12:33

Momencik..... coś mi zaświtało w głowie, Alek czy możesz przeprowadzić ciut zmodyfikowane doświdczenie? Różnica będzie polegała na tym, że woda powinna przepływać przez taki filtr z góry do dołu, wtedy siła ciężkości (przepraszam, jestem belfrem fizyki więc mam zboczenie zawodowe) powinna utrzymywaź ziemię na siatce także po wyłączeniu pomp.... Coś czuję że to może zadziałać....

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 05 lis 2005, 12:37

Masz rację 3 zawory na wężach rozwiązują sprawę w 100 % .
Rozwiązań pomysłu jak zrobić filtr pewnie jest dużo bo właściwie cała istota działania rozbija się o sito i dobrą ziemię okrzemkową . Z moich obserwacji wynika że nawet krystalicznie czysta woda puszczona przez taki filtr daje obraz tego "kryształu" . Jotka już zgromadził sprzęt aby zrobić monstrum ( u Jotki nie ma małych rozwiązań są tylko duże i bardzo duże ) .
Jednak to obserwacja z mojej strony dlatego wysyłam filtr do Izabelki w poniedziałek a ona napisze wiarygodną opinię i własne przemyślenia . Proponuję aby jeden z filtrów monstrum ( tych dwóch wystawowych ) został przerobiony na okrzemkowy . Jak szaleć to szaleć ;).

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 05 lis 2005, 13:06

Różnica będzie polegała na tym, że woda powinna przepływać przez taki filtr z góry do dołu, wtedy siła ciężkości (przepraszam, jestem belfrem fizyki więc mam zboczenie zawodowe) powinna utrzymywaź ziemię na siatce także po wyłączeniu pomp
Pewnie tak ale :
jak przestanie płynąć woda i przestanie działać siła kształtująca tą warstwę to i tak się ona ssunie przez siatkę poziome sito spowoduje że powierzchnia filtracyjna jest równa średnicy kubełka (mając kubełek o wysokości 30 cm i średnicy 15 cm - wieszając siatkę w pionie moża uzyskać kilkakrotnie większą powierzchnię filtra niż na sicie płaskim .
w żadnych rozwiązaniach filtracyjnych nie kieruje się wody na wprost siatki do zamulenia

Siatka w oryginalnym wisi sobie z góry ma dwie strony które pracują i ................. szerokość siatki jest 2 razy większa niż średnica ( zagina się w kształt podkowy ) .

Można użyć zawory od .............. pralki do napuszczania wody i układ elektroniczy który po 15 minutach zamknie zawór łączący pętle i otworzy dwa ( wlot i wylot z akwarium ) . Będzie to działać na 100 % ale ja uważam że taki filtr to jest sprawa doraźna a nie na stałe w akwarium bo szybko się zapycha tymi drobinkami . Około 4 godzin pracy takiego filtra już widać że woda płynie przez niego w ilości 30 % .

Odpowiedz

Wróć do „Technika”