I co z tym zrobić i czy w ogóle robić....?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- fomalhaut
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska
I co z tym zrobić i czy w ogóle robić....?
Problem dotyczy jednej z trzech rybek, kóre mi pozostały z jedynego udanego rozmnożenia red turkusów - opisanego w temacie "wreszcie mam młode".
Jedna z rybek:
- pociemniała, prawie brunatno-czarna, przedtem była jak jej rodzeństwo-ikrowe: widać jednego, też na tym ujęciu;
- zachowuje się jak nigdy nic - je (żre) jak pozostałe dwa (a mogą, oj mogą:))))), aktywnie pływa.... żadnych zmian w zachowaniu, tylko jedno: zmiana barwy... brrr.... normalnie straszy w akwa;
- jak napisałem - pozostałe 2 dyski jak nigdy nic - są jakie były....
- nic z tym nie robię - podmieniam, tak jak pooprzednio, wodę.....
Co Wy na to?
- rybki mają "czysto" - akwa "sterylne" - korzonek i roślinki (3 szt.) pływające;
- jedzenie: mięsko (z dodatkami wg. recepty Andrzeja - po lekturze "Zdrowych dyskowców"); płatki Tropicala, doniczkowce (2 razy w tygodniu;
- podmiana wody co 3 dni - 20-30% zbiornika;
- zbiornik 140 l;
- dodatkowa obsada: 3 zrojniki i 3 bocje wspaniałe.
Liczę na podpowiedzi.
Pozdrowienia
Wojtek
Jedna z rybek:
- pociemniała, prawie brunatno-czarna, przedtem była jak jej rodzeństwo-ikrowe: widać jednego, też na tym ujęciu;
- zachowuje się jak nigdy nic - je (żre) jak pozostałe dwa (a mogą, oj mogą:))))), aktywnie pływa.... żadnych zmian w zachowaniu, tylko jedno: zmiana barwy... brrr.... normalnie straszy w akwa;
- jak napisałem - pozostałe 2 dyski jak nigdy nic - są jakie były....
- nic z tym nie robię - podmieniam, tak jak pooprzednio, wodę.....
Co Wy na to?
- rybki mają "czysto" - akwa "sterylne" - korzonek i roślinki (3 szt.) pływające;
- jedzenie: mięsko (z dodatkami wg. recepty Andrzeja - po lekturze "Zdrowych dyskowców"); płatki Tropicala, doniczkowce (2 razy w tygodniu;
- podmiana wody co 3 dni - 20-30% zbiornika;
- zbiornik 140 l;
- dodatkowa obsada: 3 zrojniki i 3 bocje wspaniałe.
Liczę na podpowiedzi.
Pozdrowienia
Wojtek
- Załączniki
-
- sirota_jedna_z_trzech.jpg (71.4 KiB) Przejrzano 7051 razy
- fomalhaut
- entuzjasta
W tej chwili zmierzone:
pH: 6,8...
I też nic z tego nie rozumiem: wszystkie trzy pływają w tej samej wodzie...
To zauważyłem po moim przyjeździe z 5 dniowego urlopu. Opiekował się znajomy. Ale na pozór było wszystko OK. Podobno on niczego nawet nie zauważył - i to się zgadza - bo miał komórkę od nas...
To się stało w poniedziałek. Chyba rano - po południu już byliśmy... ni i tak to wyglądało. Podmieniłem sporo wody. Napowietrzanie zwiększyłem... no i problem... Chyba, że samo przejdzie...
Dzięki za szybką reakcję...
pH: 6,8...
I też nic z tego nie rozumiem: wszystkie trzy pływają w tej samej wodzie...
To zauważyłem po moim przyjeździe z 5 dniowego urlopu. Opiekował się znajomy. Ale na pozór było wszystko OK. Podobno on niczego nawet nie zauważył - i to się zgadza - bo miał komórkę od nas...
To się stało w poniedziałek. Chyba rano - po południu już byliśmy... ni i tak to wyglądało. Podmieniłem sporo wody. Napowietrzanie zwiększyłem... no i problem... Chyba, że samo przejdzie...
Dzięki za szybką reakcję...
Choroba powiem ,ze mnie zagiołes w tym momencie .
Wyglada jak poparzenie albo jakaś inwazja pasożytów ,szczerze mówiąc teraz gdybam bo jeszcze nic takiego nie widziałem.
Obserwuj i informuj a profilaktyka teraz przedewszystkim ,podmianki wody ,witaminy i aqua safe ,a zobaczymy czy bedzie poprawa .
Zobacz czy nie gubi sluzu lub jakiś kawałków skóry ,wtedy można by było zbadać pod mikroskopem to cudo.
Informuj na bieżąco ,pozdrawiam DAREK
Wyglada jak poparzenie albo jakaś inwazja pasożytów ,szczerze mówiąc teraz gdybam bo jeszcze nic takiego nie widziałem.
Obserwuj i informuj a profilaktyka teraz przedewszystkim ,podmianki wody ,witaminy i aqua safe ,a zobaczymy czy bedzie poprawa .
Zobacz czy nie gubi sluzu lub jakiś kawałków skóry ,wtedy można by było zbadać pod mikroskopem to cudo.
Informuj na bieżąco ,pozdrawiam DAREK
- fomalhaut
- entuzjasta
Darku...
Dzięki za zainteresowanie.
Niestety też nic nie przychodzi mi do głowy.
Je normalnie - żre, nie je... brzuszek pełny - boć to moda rybka (ok. pół roku) - i go widać, tak samo jak u pozostałych dwóch maluchów...
Nie gubi śluzu... NIC. Zachowanie - jak pisałem...
Tylko ten makabryczny kolor....
No nic. Czekam i standardowa profilaktyka.
Jestem mimo wszystko dobrej myśli. Nie zachowuje się jak chora. I to daje nadzieję, że będzie ok..
Dzięki za zainteresowanie.
Niestety też nic nie przychodzi mi do głowy.
Je normalnie - żre, nie je... brzuszek pełny - boć to moda rybka (ok. pół roku) - i go widać, tak samo jak u pozostałych dwóch maluchów...
Nie gubi śluzu... NIC. Zachowanie - jak pisałem...
Tylko ten makabryczny kolor....
No nic. Czekam i standardowa profilaktyka.
Jestem mimo wszystko dobrej myśli. Nie zachowuje się jak chora. I to daje nadzieję, że będzie ok..
- Ambra
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec
Ja bym poczekał i dalej działał jak działasz.fomalhaut pisze:Oj, Beatko! OBYŚ miała rację, bo to, że mi się ostały ino 3 sztuki z całego miotu, to nie znaczy że mi na nich nie zależy... tym bardziej, że są bardzo ładne... i duże.
Jestem dobrej myśli, a ryby zadowolone - dostały dzisiaj doniczkowce i aż im się brzuszki trzęsły: ful wypas:)))))
Ściemnienie sugeruje, że rybie coś jest, ale przeczy temu zachowanie.
W razie spowolnienia wzrostu można uważać, że ma pasożyty. Narazie jednak nic bym nie mieszał.
Jak sie zacznie, to końca nie ma.............
- fomalhaut
- entuzjasta
Jestem dobrej myśli...
Mała wygląda jak RybaMilka
gdyby zamiast brązowych łat miała odpowiedniejsze....
Złazi z niej przebarwienie.
Zachowanie cały czas takie samo: aktywna, żre (bo one nie "jedzą").
Mam 3 mluchy. Kolejność tłuczenia: 1 (alfa, tłucze) - 2 - 3 (ten jest broniony przez 1) i tak w kółko
acz, bez przesady....
PS
Dzięki za zainteresowanie!
Pozdrowienia
Wojtek
Mała wygląda jak RybaMilka

gdyby zamiast brązowych łat miała odpowiedniejsze....
Złazi z niej przebarwienie.
Zachowanie cały czas takie samo: aktywna, żre (bo one nie "jedzą").
Mam 3 mluchy. Kolejność tłuczenia: 1 (alfa, tłucze) - 2 - 3 (ten jest broniony przez 1) i tak w kółko

PS
Dzięki za zainteresowanie!
Pozdrowienia
Wojtek
- Załączniki
-
- sirota.jpg (18.67 KiB) Przejrzano 6873 razy