Osmoza-??????
- jaacek
- senior
- Imie i Nazwisko: Jacek Kluz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Handzlówka
- Kontaktowanie:
Witam
Wydajność większa może się czasami przydać, nie miałem zamiaru kolegi Ruta naciągać na większe koszty bo różnica w cenie jest niewielka a wydajność większa.
Ja osobiście mam filtr o wydajności 75 GPD i robi 110 litrów na dobę a ciśnienie mam ok.4,2 atm i z kranu leci syf, może z moją membraną jest coś nie tak .
Wiem z własnego doświadczenia że jak latem ludziska podlewają ogródki to wydajność jest minimalna a z kranu ledwo kapie a wiadomo że z czasem się zatka i wydajność spada więc można na starcie pomyśleć o lekkim zapasie tym bardziej że jest to inwestycja na kilka lat.
Życzę wszystkim miękkiej wody, sukcesów w hodowli POZDRAWIAM JAACEK
Wydajność większa może się czasami przydać, nie miałem zamiaru kolegi Ruta naciągać na większe koszty bo różnica w cenie jest niewielka a wydajność większa.
Ja osobiście mam filtr o wydajności 75 GPD i robi 110 litrów na dobę a ciśnienie mam ok.4,2 atm i z kranu leci syf, może z moją membraną jest coś nie tak .
Wiem z własnego doświadczenia że jak latem ludziska podlewają ogródki to wydajność jest minimalna a z kranu ledwo kapie a wiadomo że z czasem się zatka i wydajność spada więc można na starcie pomyśleć o lekkim zapasie tym bardziej że jest to inwestycja na kilka lat.
Życzę wszystkim miękkiej wody, sukcesów w hodowli POZDRAWIAM JAACEK
- mirek
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Mirek Żak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
- Kontaktowanie:
Re: Osmoza-??????
pewnie odwracam kota ogonem , ale powiedz jaką wodę masz w kranie . Chodzi mi o TWO.Ruta pisze:Cześć
Czy to prawda że Filtr RO musi pracować bez przerwy?????
Jeśli tak to co robicie z nadmiarem wody i jaki jest stosunek odpadu do przefiltrowanej wody.
Jestem początkujący i będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Moze się okazać że nie potrzebujesz osmozy. Koledzy hodują paletki w TWO nawet 25. Nie mówię tutaj o rozmnażaniu, ale o zwykłym zbiorniku ozdobnym.
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Marek Kochaniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
kupiłem ro 75 i z tej decyzji jestem bardzo zadowolony.
podstawowa sprawa to woda zbiera się dość długo u mnie 20 l w okolicy nie całych 2 godzin
jeśli masz czas lub warunki na uzysk wody bez angażowania czasu (kontrola) to kup ro 50
bo jest najtańsze, ale w przeciwnym wypadku, patrz wyżej.
ponadto bardzo ważne, bo nie wszędzie powiedzą lub napiszą, przed uruchomieniem filtra nie zapomnij najpierw przepłukać wkładu węglowego. aby pył węgla został wypłukany a nie dostał się do membrany. chyba nie muszę pisać jak to odbierze membrana.
podstawowa sprawa to woda zbiera się dość długo u mnie 20 l w okolicy nie całych 2 godzin
jeśli masz czas lub warunki na uzysk wody bez angażowania czasu (kontrola) to kup ro 50
bo jest najtańsze, ale w przeciwnym wypadku, patrz wyżej.
ponadto bardzo ważne, bo nie wszędzie powiedzą lub napiszą, przed uruchomieniem filtra nie zapomnij najpierw przepłukać wkładu węglowego. aby pył węgla został wypłukany a nie dostał się do membrany. chyba nie muszę pisać jak to odbierze membrana.
mak pisze: Poza tym membrany o mniejszej wydajności lepiej oczyszczają wodę - to informacja od producenta (pośrednio, bo usłyszana podczas dyskusji z importerem). Pewnie trzeba by niezłego mikroskopu by to sprawdzić, no ale piszę co usłyszałem. Wydaje się logiczne - "wolniejsza" membrana filtruje dokładniej.
Pozdrawiam,
MAK.
Wystarczy Tds ,niedawno można było kupić na allegro za 80zł