Osmoza-??????

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
zelik
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: zelik » 13 lis 2005, 13:16

ja mam takie pytanie potrzebuje też około 60-80 litrów tygodniowo i w sklepie mi powiedzieli ze RO trzeba wymieniać co 3 miesiące.Troche czesto przy cenie 300zł to troche sporo jeśli co 3 miesiące nie da sie np wymienić wkładów zamiast wymieniać całe RO?

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 13 lis 2005, 13:33

Nie no...to nie prawda.Nawet gdyby RO pracowało 24h na dobe to membrana i tak sie nie zużyje tak szybko.Jedyne co by trzeba bylo wymienic to prefiltry.Ja np prefiltry wymieniam co ok. 2 miesiące,ale u mnie RO pracuje bardzo duuużo.Myśle że zle zrozumiałeś sie ze sprzedawca.

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 13 lis 2005, 19:00

Zelik. Ja to nazywam czarowaniem klienta. Coś powiedzą coś nie powiedzą, typowe mamienie klienta. Omijaj ten sklep z daleka. Oni na temat RO nic nie wiedzą.

Awatar użytkownika
jaacek
senior
senior
Imie i Nazwisko: Jacek Kluz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Handzlówka
Kontaktowanie:

Post autor: jaacek » 13 lis 2005, 19:30

Witam
Wydajność większa może się czasami przydać, nie miałem zamiaru kolegi Ruta naciągać na większe koszty bo różnica w cenie jest niewielka a wydajność większa.
Ja osobiście mam filtr o wydajności 75 GPD i robi 110 litrów na dobę a ciśnienie mam ok.4,2 atm i z kranu leci syf, może z moją membraną jest coś nie tak .
Wiem z własnego doświadczenia że jak latem ludziska podlewają ogródki to wydajność jest minimalna a z kranu ledwo kapie a wiadomo że z czasem się zatka i wydajność spada więc można na starcie pomyśleć o lekkim zapasie tym bardziej że jest to inwestycja na kilka lat.
Życzę wszystkim miękkiej wody, sukcesów w hodowli POZDRAWIAM JAACEK

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Re: Osmoza-??????

Post autor: mirek » 13 lis 2005, 20:49

Ruta pisze:Cześć

Czy to prawda że Filtr RO musi pracować bez przerwy?????
Jeśli tak to co robicie z nadmiarem wody i jaki jest stosunek odpadu do przefiltrowanej wody.
Jestem początkujący i będę bardzo wdzięczny za pomoc. :?:
pewnie odwracam kota ogonem , ale powiedz jaką wodę masz w kranie . Chodzi mi o TWO.
Moze się okazać że nie potrzebujesz osmozy. Koledzy hodują paletki w TWO nawet 25. Nie mówię tutaj o rozmnażaniu, ale o zwykłym zbiorniku ozdobnym.

Ruta
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Ruta » 14 lis 2005, 15:06

W kranie mam TWO 23 a TWW 19 mierzone testem Zoolek.
Wydaje mi się że to za wiele jak dla dyskowców, szczególnie TWW.

daro
junior
junior

Post autor: daro » 14 lis 2005, 17:00

kupiłem taki sam w tym samym sklepie trzy tygodnie temu! polecam. jestem jak na razie bardzo z niego zadowolony.

marek732
junior
junior
Imie i Nazwisko: Marek Kochaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: marek732 » 14 lis 2005, 21:17

kupiłem ro 75 i z tej decyzji jestem bardzo zadowolony.
podstawowa sprawa to woda zbiera się dość długo u mnie 20 l w okolicy nie całych 2 godzin
jeśli masz czas lub warunki na uzysk wody bez angażowania czasu (kontrola) to kup ro 50
bo jest najtańsze, ale w przeciwnym wypadku, patrz wyżej.
ponadto bardzo ważne, bo nie wszędzie powiedzą lub napiszą, przed uruchomieniem filtra nie zapomnij najpierw przepłukać wkładu węglowego. aby pył węgla został wypłukany a nie dostał się do membrany. chyba nie muszę pisać jak to odbierze membrana.

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 17 lis 2005, 18:36

Zainteresowanych tematem RO zachęcam do przeczytania rozdziału dotyczącego procesów membranowych w odnowy wody w książce pt. Odnowa wody pod redakcją A. Kowala. Można ją wypożyczyć w bibliotece. Polecam.

paletka6
junior
junior

Post autor: paletka6 » 25 gru 2005, 19:55

mak pisze: Poza tym membrany o mniejszej wydajności lepiej oczyszczają wodę - to informacja od producenta (pośrednio, bo usłyszana podczas dyskusji z importerem). Pewnie trzeba by niezłego mikroskopu by to sprawdzić, no ale piszę co usłyszałem. Wydaje się logiczne - "wolniejsza" membrana filtruje dokładniej.

Pozdrawiam,
MAK.

Wystarczy Tds ,niedawno można było kupić na allegro za 80zł

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 25 gru 2005, 20:29

cocoloco pisze: Osobiście mam RO najsłabsze z możliwych i uważam że jak wężyk wrzucam do akwarium to ryby lepiej tolerują 4-6 litrów na godzinę świeżej RO niż bezpośrednią wymianę całości .
Ile wody bezpośrednio z RO wlałeś najwięcej :?: tzn. na raz, mając na uwadze stabilne PH.

Odpowiedz

Wróć do „Technika”